Pewni Siebie

W ramach Rządowego programu na lata 2014-2016 „Bezpieczna i przyjazna szkoła” Fundacja „Prymus” otrzymała od Wojewody Warmińsko-Mazurskiego ponad 28 tys. zł na realizację projektu „Pewni Siebie – profilaktyka pozytywna w Szkole Podstawowej w Bukwałdzie”.

Jak sama nazwa wskazuje, projekt zakłada realizację przez Szkołę Podstawową w Bukwałdzie działań uwzględniających założenia profilaktyki pozytywnej, czyli skoncentrowanej na odkrywaniu i wzmacnianiu zasobów i potencjału jednostki, w tym na promowaniu pozytywnych umiejętności życiowych u dzieci i młodzieży, zgodnie z założeniem, że skuteczna obrona przed zagrożeniami wymaga zdobycia pozytywnych umiejętności i kompetencji.
Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu od września do grudnia w Szkole Podstawowej w Bukwałdzie odbywać się będą – zarówno dla uczniów, jak i rodziców – warsztaty kompetencji interpersonalnych, warsztaty podnoszące umiejętności w zakresie prawidłowego funkcjonowania dzieci w środowisku cyfrowym oraz działania promujące zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną.

W ramach projektu odbyły się już (na przełomie lipca i sierpnia) wakacyjne zajęcia aktywizujące w Barkwedzie, Brąswałdzie i Bukwałdzie. W ramach zajęć współpracujący z Fundacją „Prymus” wolontariusze z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, pod okiem nauczycieli ze szkoły w Bukwałdzie, wypełnili dzieciom bardzo aktywnie czas. Uczestnicy poznali wiele ciekawych gier i zabaw ruchowych, sprawnościowych i manualnych. Dzieci bawiły się m.in. w berka, podchody, oczko, lepiły antystresowe „gniotki”, pływały kajakami, były na basenie, a nawet wspinały się i pokonywały zamieszczone nad ziemią przeszkody w parku linowym. Wakacyjne zajęcia nie tylko promowały aktywny i zdrowy styl życia, ale również wolontariat i alternatywne sposoby na spędzenie wolnego czasu.

Podziękowania:
Fundacja „Prymus” i Szkoła w Bukwałdzie serdecznie dziękują za pomoc i współpracę Pani dr Elżbiecie Wołodźko, Kai i Sylwii, naszym wolontariuszkom, Panu Longinowi Rudzikowi, Radnemu Gminy Dywity i Sołtysowi Brąswałdu, Panu Eugeniuszowi Pilgujowi, leśniczemu Leśnictwa Redykajny oraz wszystkim, którzy w jakikolwiek inny sposób pomogli nam w organizacji i przeprowadzeniu zajęć.

godlo_wojewoda

„Pewni Siebie – profilaktyka pozytywna w Szkole Podstawowej w Bukwałdzie”.
  Projekt współfinansowany ze środków Wojewody Warmińsko-Mazurskiego
  w ramach Rządowego programu na lata 2014-2016 „Bezpieczna i przyjazna szkoła”.