Izba Pamieci Marii Zientary-Malewskiej

Izba Pamięci Marii Zientary-Malewskiej mieści się w zabytkowym przedwojennym budynku w Brąswałdzie. Oprócz eksponatów bezpośrednio związanych ze słynną Warmianką z Brąswałdu można znaleźć w niej informacje na temat innych znanych mieszkańców wsi oraz bogatej historii samego Brąswałdu. Izba ukazuje głównie polskość południowej Warmii i polskich działaczy narodowych, szczególnie aktywnych w drugiej połowie XIX i w I połowie XX wieku. Miejsce to uczy patriotyzmu przez pryzmat problemów lokalnej społeczności, która niegdyś jako polska mniejszość była zmuszona walczyć o zachowanie własnej tożsamości.

Zapraszamy do Brąswałdu na niezwykłą lekcję historii.

Grupy z Olsztyna lub okolic mogą się do nas dostać licznymi szlakami turystycznymi (piesze i rowerowe), które przebiegają przez wieś (do pokonania w ciągu kilku godzin). Wycieczka może być atrakcyjna nie tylko pod względem krajobrazowym – przepiękny charakterystyczny warmiński krajobraz, bogata historia oraz ciekawe i liczne zabytki w samym Brąswałdzie wyróżniają tę wieś na tle okolicznych miejscowości. Zapraszamy więc do Brąswałdu nie tylko dzieci i młodzież, ale wszystkich entuzjastów tzw. małej historii i piękna ziemi warmińskiej. Dla turystów natomiast, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z Warmią, Brąswałd z pewnością będzie swego rodzaju pigułką – kompendium wiedzy na temat jej historii. Niewątpliwą atrakcją pod tym względem jest Izba Pamięci Marii Zientary Malewskiej. Izba pamięci to dosyć niestandardowa forma prezentowania historii, szczególnie w XXI wieku. Dlatego chociażby z tego powodu warto ją odwiedzić, traktując to miejsce jako swego rodzaju ewenement. Kto z Was był kiedykolwiek w Izbie Pamięci…?

Do zobaczenia w Brąswałdzie!