Konkurs Poezji

Konkurs Recytatorski im. Marii Zientary-Malewskiej ma już ponad dwudziestoletnią tradycję. Jego początków upatruje się w 1988 roku. Konkurs dla młodzieży pod nazwą „Co wiesz o Brąswałdzie?” był wtedy głównie poświęcony historii wsi, a na jego zakończenie recytowano wiersze słynnej warmińskiej poetki. W roku następnym konkurs recytatorski był już osobnym wydarzeniem, a wzięło w nim udział 26 uczestników, reprezentujących szkoły w Brąswałdzie, Dywitach oraz licea ogólnokształcące z Lidzbarka i Kętrzyna.

Od samego początku konkurs odbywa się w Brąswałdzie – podolsztyńskiej wsi, miejscu urodzenia poetki. Jako współorganizator tego wyjątkowego wydarzenia Fundacja Prymus po raz pierwszy wystąpiła w 2008 roku.

Serdecznie zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej, poświęconej postaci Marii Zientary-Malewskiej, na której zamieszczamy aktualne informacje dotyczące konkursu: www.zientaramalewska.pl.